För tre år sedan beslutade Sundsvalls politiker att göra om hela Storgatan till gågata. Målsättningen var att minska biltrafiken i centrum i ett försök att förbättra luftkvaliteten i staden. Den västra delen var redan gågata sen tidigare, men då stängdes även den östra delen av för biltrafik.
Till skillnad från Gävle var det faktiskt näringsidkare som var pådrivande i beslutet.
– Det var ett 20-tal handlare och kaféägare som ville att hela Storgatan skulle bli gågata, säger Erland Solander, M, som är ordförande i stadens stadsbyggnadsnämnd.
Förhoppningen var att deras näringar skulle gynnas av bland annat ett minskat trafikbuller och att uteserveringar skulle kunna breda ut sig.
Politikerna hakade på och avstängningen som provats redan tidigare blev permanent 2009.
Snart stod det emellertid klart att inte alla var lika glada i idén.
– Det kom synpunkter från andra handlare som menade att de blivit överkörda i frågan, säger Erland Solander.
Handlarna klagade på minskat kundunderlag och synpunkterna växte snart till protester. Det tog några år men till slut föll beslutsfattarna till föga för opinionen. Men inte helt, i början av 2012 infördes istället en kompromiss.
Storgatan öppnades för biltrafik under vinterhalvåret, men då som enkelriktad gångfartsgata med låg fart där fotgängare får ta stor plats. Under maj till september var Storgatan emellertid fortfarande avstängd för biltrafik.
Kompromissen är fortfarande ganska ny och Erland Solander vågar inte säga om den varit en framgång, men hans känsla är att lösningen blidkat kritikerna.
– Det är lugnare nu än förut. Många handlare säger att de är positiva till att gatan är öppen sju månader.
Om två år ska den nya lösningen utvärderas.